|
|
| Autor |
Wiadomość |
Sonio
Doświadczony Aficionado ^.^

Obecności na FOSCA: 6
Wiek: 38 Dołączył: 07 Maj 2010 Posty: 941 Otrzymał 573 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011
|
|
|
Jak jest owijka cedrowa, to ja osobiście zostawiam np. Romeo y Julieta Coronitas en Cedro |
|
|
|
 |
shpeel
Początkujący Aficionado

Wiek: 39 Dołączył: 22 Lut 2008 Posty: 354 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piła
|
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011
|
|
|
| Też zostawiam. Wychodzę z założenia, że im więcej cedru w humidorze, tym lepiej. |
|
|
|
 |
turbo33
Początkujący Aficionado

Wiek: 48 Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 192 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: gliwice
|
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011
|
|
|
| Zostawiam..zupełnie jak kolega wyżej.. |
_________________ artur
 |
|
|
|
 |
h8r3d
Początkujący Aficionado

Wiek: 33 Dołączył: 16 Mar 2011 Posty: 275 Otrzymał 95 piw(a) Skąd: Świdnik
|
Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011
|
|
|
Ja w owijce cedrowej też zostawiam ale muszę powiedzieć, że ostatnio zrobiłem eksperyment i schowałem do humidorka cygaro w tubie. Wyjąłem je z tej tuby po około 2 miesiącach i...
... BYŁO KOMPLETNIE WYSUSZONE! Natychmiast wyjąłem je z tuby i włożyłem golaska. |
|
|
|
 |
netboy
Nowicjusz

Wiek: 36 Dołączył: 27 Gru 2008 Posty: 85 Skąd: Radzionków/Katowice
|
|
|
|
@h8r3d, a miałeś odkręconą tubę?
Jeśli nie, to nie ma się czemu dziwić, a jak miałeś odkręconą to byłby to naprawdę ciekawy przypadek. |
_________________ "Życie się toczy, a z dobrym cygarem toczy się dużo lepiej."
Jane Resnick |
|
|
|
 |
h8r3d
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
| Nie miałem odkręconej tuby ale w takim razie jaki jest sens trzymania cygara w humidorze w odkręconej tubie, jeśli zapachy mają nie przesiąkać zapachami innych? |
|
|
|
 |
tomaszszamot
Początkujący Aficionado

Wiek: 39 Dołączył: 17 Sty 2011 Posty: 290 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Pruszków
|
|
|
|
Jesli chcesz separowac zaromaty cygar to tylko celofan plus przegrodki w humi - w tubie nawet odkreconej lepiej nie trzymac bo cygaro moze nierownomiernie lapac wilgosc i gleboko w tubie bedzie suche a przy otworze w porzadku.
Co do owijek z cedru dalej nie znalazlem jednoznaczej odpowiedzi - znowu jednak natknalem sie na zdanie (gdzies na zagranicznym forum) ze taka owijka bedzie skutecznie walczyla o wilgoc z cygarem i bedzie go od niej separowala. |
|
|
|
 |
netboy
Nowicjusz

Wiek: 36 Dołączył: 27 Gru 2008 Posty: 85 Skąd: Radzionków/Katowice
|
|
|
|
| h8r3d napisał/a: | | Nie miałem odkręconej tuby ale w takim razie jaki jest sens trzymania cygara w humidorze w odkręconej tubie, jeśli zapachy mają nie przesiąkać zapachami innych? |
jak zakręcisz tubę to masz 99% szczelności (równie dobrze mógłbyś trzymać cygaro w szafce.
Jednak jak odkręcisz tubę, to cygaro będzie dostawać wilgotność (najmocniej stopa cygara) ale nie powinno tak mocno oddawać swojego zapachu (dlatego, że jest tylko z 1 strony otwarte).
Również jak @tomaszszamot nie widzę zbytniego sensu trzymania cygar w tubie (nawet nie widać czy coś nie "rośnie". Najlepiej albo na golasa, albo w folii (którą również niektórzy rozcinają na dole, by cygaro miało lepszy dostęp do wilgotności. |
_________________ "Życie się toczy, a z dobrym cygarem toczy się dużo lepiej."
Jane Resnick |
|
|
|
 |
toilettroll
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 3
Wiek: 39 Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 417 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Mysłowice
|
|
|
|
Cygara w humidorze leżące dodatkowo w tubie widziałem tylko i wyłącznie w trafikach. Wątpię by ktoś umyślnie trzymał zbędne żelastwo w domowych zbiorach, gdyż ani to pożyteczne ani ergonomiczne. Swoją drogą nie zamawiam - tak jak pewnie większość- cygar w tubach, bo na cholerę mi złom za który muszę zapłacić i na niewiele się przyda*.
Od pewnego czasu nie chce mi się zdejmować celofanu z zakupionych batonów. Pod względem grzybiczym nie zauważyłem żadnych negatywnych oznak. Zostawiam jak leci.
*chyba, że ktoś potrzebuje etui na cygaro.
pozdr |
_________________ Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom...
 |
|
|
|
 |
tomaszszamot
Początkujący Aficionado

Wiek: 39 Dołączył: 17 Sty 2011 Posty: 290 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Pruszków
|
|
|
|
| toilettroll napisał/a: |
Od pewnego czasu nie chce mi się zdejmować celofanu z zakupionych batonów. |
Zalezy kto ma jaki "przerób" Ja pale na tyle malo ze po zakupie od razu musze sie pogapic, pomacac, poniuchac itd ale gdyby nie to ze zdejmuje celofan to nie odkrylbym "uszkodzenia" ostatnio zakupionego hyde parku - przez celofan wygladal elegancko do tego stopnia ze od razu chcialem go zostawic na dluzej w kompostowniku Za jakis rok lub dwa dopiero bym sie wsciekl |
|
|
|
 |
korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Wiek: 43 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1890 Otrzymał 287 piw(a) Skąd: Kościan
|
|
|
|
| A ja trzymam w zamkniętych tubach La Aurora Preferidos i jakoś mi te cygara nie wysychają zachowując przy tych charakterystyczny aromat każdego z nich... |
|
|
|
 |
h8r3d
Początkujący Aficionado

|
|
|
|
Ja aż taki ekonomiczny jak troll nie jestem i cygarka w tubach zamawiam. Tuby się przydają jeśli ktoś nie dorobił się jeszcze etui, poza tym za 80 czy 90zł na porządne skórzane etui można trochę cygar zamówić |
|
|
|
 |
człekoupiór
Początkujący Aficionado siesta

Wiek: 35 Dołączył: 10 Wrz 2009 Posty: 453 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Płock/ Toruń
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2011
|
|
|
ja trzymałem Bolivary no. 3 w tubach i już po zapaleniu pierwszego zakochałem się w nich (sezonowany ok. roku) następne tylko lepsze |
_________________ "Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." - E. Hemingway
 |
|
|
|
 |
Highlander71
Ekspert Aficionado The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Wiek: 54 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1387 Otrzymał 484 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
Wysłany: Wto 27 Gru, 2011
|
|
|
Test którego się podjąłem trwał 37 miesięcy , chcąc sobie udowodnić czy aby dobrze robiłem ściągając folię. Choć obecnie skupiam się wyłącznie na kubańczykach (więc temat foli odpada) to te które posiadam od dłuższego czasu (nie kubańskie) trzymam w foli. W niczym absolutnie im to nie przeszkadza, nie pleśnieją, zachowują swój indywidualny charakter jedyny minus to efekt wizualny w humidorze. Ale nie o tym , kiedyś długo pisaliśmy o tubach. Podjąłem się tego eksperymentu. Przez 37 miesięcy przeleżało Macanudo Crystal Gold Label 5 1/2" x 50 w moim humidorze w szczelnie zamkniętej szklanej tubie i jakie wyniki?
Cygaro nie wyschło, było sprężyste, miało połyskująca pokrywę i bez problemowe spalanie. Paliło się równiutko , ciąg (otwarte wyrzynarką ) idealny.
Kolejny test Macanudo już za rok
Poniżej foto z testów:
 |
_________________ Pozdrawiam - Highlander71

|
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): Sergiej, korea83 |
 |
klochowicz
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Wiek: 36 Dołączył: 27 Lip 2011 Posty: 1008 Otrzymał 143 piw(a) Skąd: Poznań
|
|
|
|
| Highlander71 napisał/a: | Cygaro nie wyschło, było sprężyste, miało połyskująca pokrywę i bez problemowe spalanie. Paliło się równiutko , ciąg (otwarte wyrzynarką ) idealny.
|
I teraz pytanie czy cygaro w momencie pakowania w tubę miało ~70% i utrzymywało tę wilgotność czy też jakimś cudem pobierało ją z zewnątrz? |
|
|
|
 |
Highlander71

Wiek: 54 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 1387 Otrzymał 484 piw(a) Skąd: Leszczyny, Polska
|
|
|
|
Nie jestem w stanie stwierdzić jaka była jego faktyczna wilgotność w momencie spalania ale organoleptycznie w niczym , absolutnie w niczym nie różniło się od cygara które leżało obok bez tuby ( prócz intensywnego swojego zapachu ). Zatem ( DLA MNIE) nie ma sensu rozpakowywać hermetyków z obawy przed wyschnięciem, itp.
Oczywiście test ten , jest tylko odpowiedzią na pytanie które sobie postawiałem i absolutnie nie ma podważać Waszych przekonań. |

|
|
|
|
 |
klochowicz
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
| Highlander71 napisał/a: | | Oczywiście test ten , jest tylko odpowiedzią na pytanie które sobie postawiałem i absolutnie nie ma podważać Waszych przekonań. |
Jeśli te przekonania są błędne, to czemu nie Oczywiście sam test był za mało dokładny, bo przede wszystkim ciężko zmierzyć wilgotność, ale z drugiej strony przecież bez problemu wyłapałbyś przesuszone, papierowe cygaro, więc wyniki są zastanawiające. Zastanawiam się tylko w jaki sposób cygaro zachowało wilgotność... |
|
|
|
 |
Highlander71

|
|
|
|
| klochowicz napisał/a: | | (...) Oczywiście sam test był za mało dokładny, bo przede wszystkim ciężko zmierzyć wilgotność, ale z drugiej strony przecież bez problemu wyłapałbyś przesuszone, papierowe cygaro, więc wyniki są zastanawiające. Zastanawiam się tylko w jaki sposób cygaro zachowało wilgotność... |
Możesz mi wierzyć na słowo że odróżniam suchary od cygar. Nie mam pojęcia jak i dlaczego ale ważne (dla mnie) , że test skończył się pozytywnym wynikiem. Cygaro smakowało i nic absolutnie mu nie brakowało.
Spróbuj sam taki test przeprowadzić. |

|
|
|
|
 |
klochowicz
Ekspert Aficionado

|
|
|
|
| Highlander71 napisał/a: |
Możesz mi wierzyć na słowo że odróżniam suchary od cygar. Nie mam pojęcia jak i dlaczego ale ważne (dla mnie) , że test skończył się pozytywnym wynikiem. Cygaro smakowało i nic absolutnie mu nie brakowało.
Spróbuj sam taki test przeprowadzić. |
Nie wątpię, że odróżniasz Napisałem to twierdząco.
Kupię jakieś dwie tuby i spróbuję. Ciekaw jestem tylko czy występują różnice w tubach na korek i tych metalowych, zakręcanych. |
|
|
|
 |
Sergiej
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 13
Wiek: 37 Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 1337 Otrzymał 100 piw(a) Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 28 Gru, 2011
|
|
|
| Jest wiele opinii na ten temat. Moje zdanie jest takie, że nawet szczelnie zakręcone tuby z cygarami w środku bez problemu i bez obaw można przechowywać w humidorze, w którym panują odpowiednie warunki. Nigdy bowiem nie będą one w 100% zatrzymywać wilgoci. |
_________________ Polecam:
http://www.zmiloscidohavan.pl/ |
|
|
|
 |
|
Reklamator
|
Wysłany: Reklama
|
|