Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Rejestrując się na forum uzyskujesz m.in. rabaty na cygara u forumowych partnerów (sklepy cygarowe). Zapraszamy!

Cigar Aficionado
autologowanie:
Witaj na forum Cigar Aficionado! Aby uzyskać pełny dostęp zaloguj się lub zarejestruj.

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: bez, celofanie, czy

W celofanie czy bez?
Autor Wiadomość
Sonio
Doświadczony Aficionado
^.^

Obecności na FOSCA: 6
Otrzymał 573 piw(a)
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011   

Jak jest owijka cedrowa, to ja osobiście zostawiam :) np. Romeo y Julieta Coronitas en Cedro
Postaw piwo autorowi tego posta

shpeel
Początkujący Aficionado

Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: Pon 22 Sie, 2011   

Też zostawiam. Wychodzę z założenia, że im więcej cedru w humidorze, tym lepiej.

turbo33
Początkujący Aficionado

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011   

Zostawiam..zupełnie jak kolega wyżej..

h8r3d
Początkujący Aficionado

Otrzymał 95 piw(a)
Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011   

Ja w owijce cedrowej też zostawiam ale muszę powiedzieć, że ostatnio zrobiłem eksperyment i schowałem do humidorka cygaro w tubie. Wyjąłem je z tej tuby po około 2 miesiącach i...

... BYŁO KOMPLETNIE WYSUSZONE! Natychmiast wyjąłem je z tuby i włożyłem golaska.

netboy
Nowicjusz

@h8r3d, a miałeś odkręconą tubę? :)
Jeśli nie, to nie ma się czemu dziwić, a jak miałeś odkręconą to byłby to naprawdę ciekawy przypadek.

h8r3d
Początkujący Aficionado

Otrzymał 95 piw(a)

Nie miałem odkręconej tuby ale w takim razie jaki jest sens trzymania cygara w humidorze w odkręconej tubie, jeśli zapachy mają nie przesiąkać zapachami innych?

tomaszszamot
Początkujący Aficionado

Otrzymał 14 piw(a)

Jesli chcesz separowac zaromaty cygar to tylko celofan plus przegrodki w humi - w tubie nawet odkreconej lepiej nie trzymac bo cygaro moze nierownomiernie lapac wilgosc i gleboko w tubie bedzie suche a przy otworze w porzadku.

Co do owijek z cedru dalej nie znalazlem jednoznaczej odpowiedzi - znowu jednak natknalem sie na zdanie (gdzies na zagranicznym forum) ze taka owijka bedzie skutecznie walczyla o wilgoc z cygarem i bedzie go od niej separowala.

netboy
Nowicjusz

h8r3d napisał/a:
Nie miałem odkręconej tuby ale w takim razie jaki jest sens trzymania cygara w humidorze w odkręconej tubie, jeśli zapachy mają nie przesiąkać zapachami innych?

jak zakręcisz tubę to masz 99% szczelności (równie dobrze mógłbyś trzymać cygaro w szafce.
Jednak jak odkręcisz tubę, to cygaro będzie dostawać wilgotność (najmocniej stopa cygara) ale nie powinno tak mocno oddawać swojego zapachu (dlatego, że jest tylko z 1 strony otwarte).

Również jak @tomaszszamot nie widzę zbytniego sensu trzymania cygar w tubie (nawet nie widać czy coś nie "rośnie". Najlepiej albo na golasa, albo w folii (którą również niektórzy rozcinają na dole, by cygaro miało lepszy dostęp do wilgotności.

toilettroll
Początkujący Aficionado

Obecności na FOSCA: 3
Otrzymał 16 piw(a)

Cygara w humidorze leżące dodatkowo w tubie widziałem tylko i wyłącznie w trafikach. Wątpię by ktoś umyślnie trzymał zbędne żelastwo w domowych zbiorach, gdyż ani to pożyteczne ani ergonomiczne. Swoją drogą nie zamawiam - tak jak pewnie większość- cygar w tubach, bo na cholerę mi złom za który muszę zapłacić i na niewiele się przyda*.

Od pewnego czasu nie chce mi się zdejmować celofanu z zakupionych batonów. Pod względem grzybiczym nie zauważyłem żadnych negatywnych oznak. Zostawiam jak leci.

*chyba, że ktoś potrzebuje etui na cygaro.

pozdr :palacz:

tomaszszamot
Początkujący Aficionado

Otrzymał 14 piw(a)

toilettroll napisał/a:

Od pewnego czasu nie chce mi się zdejmować celofanu z zakupionych batonów.

Zalezy kto ma jaki "przerób" :mrgreen: Ja pale na tyle malo ze po zakupie od razu musze sie pogapic, pomacac, poniuchac itd :cigar: ale gdyby nie to ze zdejmuje celofan to nie odkrylbym "uszkodzenia" ostatnio zakupionego hyde parku - przez celofan wygladal elegancko do tego stopnia ze od razu chcialem go zostawic na dluzej w kompostowniku :neutral: Za jakis rok lub dwa dopiero bym sie wsciekl ;-)

korea83
Ekspert Aficionado

Zaproszone osoby: 1
Obecności na FOSCA: 8
Otrzymał 287 piw(a)

A ja trzymam w zamkniętych tubach La Aurora Preferidos i jakoś mi te cygara nie wysychają zachowując przy tych charakterystyczny aromat każdego z nich...

mój status

h8r3d
Początkujący Aficionado

Otrzymał 95 piw(a)

Ja aż taki ekonomiczny jak troll nie jestem i cygarka w tubach zamawiam. Tuby się przydają jeśli ktoś nie dorobił się jeszcze etui, poza tym za 80 czy 90zł na porządne skórzane etui można trochę cygar zamówić ;)

człekoupiór
Początkujący Aficionado
siesta

Otrzymał 19 piw(a)
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2011   

ja trzymałem Bolivary no. 3 w tubach i już po zapaleniu pierwszego zakochałem się w nich (sezonowany ok. roku) :D następne tylko lepsze :palacz:

Highlander71
Ekspert Aficionado
The Thirsty Traveler

Obecności na FOSCA: 9
Otrzymał 484 piw(a)
Wysłany: Wto 27 Gru, 2011   

Test którego się podjąłem trwał 37 miesięcy , chcąc sobie udowodnić czy aby dobrze robiłem ściągając folię. Choć obecnie skupiam się wyłącznie na kubańczykach (więc temat foli odpada) to te które posiadam od dłuższego czasu (nie kubańskie) trzymam w foli. W niczym absolutnie im to nie przeszkadza, nie pleśnieją, zachowują swój indywidualny charakter jedyny minus to efekt wizualny w humidorze. Ale nie o tym , kiedyś długo pisaliśmy o tubach. Podjąłem się tego eksperymentu. Przez 37 miesięcy przeleżało Macanudo Crystal Gold Label 5 1/2" x 50 w moim humidorze w szczelnie zamkniętej szklanej tubie i jakie wyniki?

Cygaro nie wyschło, było sprężyste, miało połyskująca pokrywę i bez problemowe spalanie. Paliło się równiutko , ciąg (otwarte wyrzynarką ) idealny.

Kolejny test Macanudo już za rok :)

Poniżej foto z testów:

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Sergiej, korea83
klochowicz
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 7
Otrzymał 143 piw(a)

Highlander71 napisał/a:
Cygaro nie wyschło, było sprężyste, miało połyskująca pokrywę i bez problemowe spalanie. Paliło się równiutko , ciąg (otwarte wyrzynarką ) idealny.

I teraz pytanie czy cygaro w momencie pakowania w tubę miało ~70% i utrzymywało tę wilgotność czy też jakimś cudem pobierało ją z zewnątrz?

Highlander71
Ekspert Aficionado
The Thirsty Traveler

Otrzymał 484 piw(a)

Nie jestem w stanie stwierdzić jaka była jego faktyczna wilgotność w momencie spalania ale organoleptycznie w niczym , absolutnie w niczym nie różniło się od cygara które leżało obok bez tuby ( prócz intensywnego swojego zapachu ). Zatem ( DLA MNIE) nie ma sensu rozpakowywać hermetyków z obawy przed wyschnięciem, itp.

Oczywiście test ten , jest tylko odpowiedzią na pytanie które sobie postawiałem i absolutnie nie ma podważać Waszych przekonań.

klochowicz
Ekspert Aficionado

Otrzymał 143 piw(a)

Highlander71 napisał/a:
Oczywiście test ten , jest tylko odpowiedzią na pytanie które sobie postawiałem i absolutnie nie ma podważać Waszych przekonań.

Jeśli te przekonania są błędne, to czemu nie ;-) Oczywiście sam test był za mało dokładny, bo przede wszystkim ciężko zmierzyć wilgotność, ale z drugiej strony przecież bez problemu wyłapałbyś przesuszone, papierowe cygaro, więc wyniki są zastanawiające. Zastanawiam się tylko w jaki sposób cygaro zachowało wilgotność...

Highlander71
Ekspert Aficionado
The Thirsty Traveler

Otrzymał 484 piw(a)

klochowicz napisał/a:
(...) Oczywiście sam test był za mało dokładny, bo przede wszystkim ciężko zmierzyć wilgotność, ale z drugiej strony przecież bez problemu wyłapałbyś przesuszone, papierowe cygaro, więc wyniki są zastanawiające. Zastanawiam się tylko w jaki sposób cygaro zachowało wilgotność...

Możesz mi wierzyć na słowo że odróżniam suchary od cygar. Nie mam pojęcia jak i dlaczego ale ważne (dla mnie) , że test skończył się pozytywnym wynikiem. Cygaro smakowało i nic absolutnie mu nie brakowało.

Spróbuj sam :) taki test przeprowadzić.

klochowicz
Ekspert Aficionado

Otrzymał 143 piw(a)

Highlander71 napisał/a:

Możesz mi wierzyć na słowo że odróżniam suchary od cygar. Nie mam pojęcia jak i dlaczego ale ważne (dla mnie) , że test skończył się pozytywnym wynikiem. Cygaro smakowało i nic absolutnie mu nie brakowało.

Spróbuj sam :) taki test przeprowadzić.

Nie wątpię, że odróżniasz :-) Napisałem to twierdząco.

Kupię jakieś dwie tuby i spróbuję. Ciekaw jestem tylko czy występują różnice w tubach na korek i tych metalowych, zakręcanych.

Sergiej
Ekspert Aficionado

Obecności na FOSCA: 13
Otrzymał 100 piw(a)
Wysłany: Śro 28 Gru, 2011   

Jest wiele opinii na ten temat. Moje zdanie jest takie, że nawet szczelnie zakręcone tuby z cygarami w środku bez problemu i bez obaw można przechowywać w humidorze, w którym panują odpowiednie warunki. Nigdy bowiem nie będą one w 100% zatrzymywać wilgoci.

http://www.zmiloscidohavan.pl/

Reklamator

Wysłany:    Reklama

Odpowiedz do tematu